Leiderschapsontwikkeling

Als leider wordt er heel wat van je gevraagd. Je wilt de bedrijfsdoelen halen, en daarvoor heb je de inzet van je werknemers nodig. Dat gaat het beste als die gezond en gemotiveerd zijn, en als de sfeer op de afdeling goed is. Je wilt dat iedereen op de juiste plek zit, zodat je werknemers hun talenten optimaal kunnen benutten en dat de productiviteit, prestaties en betrokkenheid hoog zijn. Je moet als leider dan ook heel wat vaardigheden in huis hebben om dit allemaal voor elkaar te krijgen. Je kunt bij de bedrijfspsycholoog terecht als je aan leiderschapsontwikkeling wilt doen.

Wat is leiderschapsontwikkeling?

Leiderschapsontwikkeling is de ontwikkeling van je vaardigheden, zodat je je personeel goed kunt aansturen en de bedrijfsdoelen kunt behalen. Je wilt de afdeling leiden, maar je wilt ook dat je werknemers zelf verantwoordelijkheid nemen voor hun taken en initiatieven nemen. Hoe creëer je die balans? Hoe kun je je werknemers positief beïnvloeden? Hoe ga je om met uitdagingen op het werk, zoals ziekteverzuim en re-organisatie? Voor deze vragen kun je de bedrijfspsycholoog om hulp vragen. De bedrijfspsycholoog helpt je inzicht te krijgen in je persoonlijke eigenschappen, gedragspatronen en communicatiestijl. Waar nodig passen jullie deze aan. Je leert vaardigheden die je nodig hebt om een effectieve leider te zijn.

Wanneer ben je een effectieve leider?

Je kunt op verschillende manieren leidinggeven. Er zijn dus verschillende leiderschapsstijlen. Afhankelijk van wie je zelf bent, de werknemers, het soort werk en de situatie kun je verschillende leiderschapsstijlen kiezen. Werknemers die nog niet zoveel ervaring hebben kunnen sturing nodig hebben, maar meer ervaren werknemers kunnen waarschijnlijk goed zelfstandig werken. In een fabriek met duidelijke begin- en eindtijden van de productie is veel structuur nodig, en in een marketingbedrijf wordt eigen inbreng en vrijheid om het werk zelf in te delen misschien meer gewaardeerd.

Leiderschapsstijlen

Er bestaan een heleboel leiderschapsstijlen. Hierbij een aantal voorbeelden.

 • Persoonlijk leiderschap

Bij persoonlijk leiderschap zijn geloof in eigen kunnen, eerlijkheid, verantwoordelijkheid en samenwerking belangrijk. Je geeft de medewerkers vertrouwen en de vrijheid om hun taken te kunnen doen. Je wilt ze niet controleren of kort houden.

 • Dienend leiderschap

Bij dienend leiderschap staat de dienstbaarheid aan medewerkers, klanten en de gemeenschap centraal. Dienend leiderschap is niet gericht op macht, hiërarchie en status, maar veel meer op bewustwording, zingeving, ontwikkeling en groei van medewerkers.

 • Inspirerend leiderschap

 

Dit leiderschap is erop gericht werknemers te stimuleren door middel van je zelfverzekerde communicatiestijl. Je toont moed en hebt een duidelijke boodschap. Je geeft duidelijke instructies over wat er moet gebeuren.

 • Directief leiderschap

Bij deze leiderschapsstijl gaat het om een hoge taakgerichtheid. De relatie met medewerkers is minder belangrijk. Je streven is vooral de doelen te halen op een snelle en efficiënte manier.

Er zijn nog veel meer leiderschapsstijlen. Wil je hier meer over weten? Klik hier voor een bedrijfspsycholoog bij jou in de buurt.

Welke vaardigheden heb je nodig om een effectieve leider te zijn?

Dat is afhankelijk van de leiderschapsstijl die je kiest. Maar over het algemeen wordt een leider effectief genoemd als je je werknemers kunt motiveren en inspireren. Je geeft je werknemers vertrouwen en verantwoordelijkheid zodat ze hun taken zelfstandig kunnen uitvoeren. Maar je bent er ook als je werknemers je nodig hebben. Je bent integer, betrokken, consequent, kunt goed luisteren en doet aan zelfreflectie.

De vaardigheden waar je aan kunt werken bij leiderschapsontwikkeling zijn onder andere:

 • motiverend en inspirerend leidinggeven;
 • positief beïnvloeden;
 • verantwoordelijkheid geven en nemen;
 • gesprekstechnieken;
 • feedback geven en krijgen;
 • prioriteiten stellen;
 • verwachtingsmanagement;
 • samenstellen van teams;
 • omgaan met weerstand.

Wil je weten welke leiderschapsstijl het beste bij je past? Wil je je leiderschapsvaardigheden ontwikkelen? Klik hier voor een bedrijfspsycholoog bij jou in de buurt.

Psycholoog.nl