Loopbaanontwikkeling

Bij loopbaanontwikkeling wordt bekeken hoe je je carrière zo optimaal mogelijk kunt laten verlopen. Wanneer je nog geen baan hebt, kun je met behulp van loopbaanontwikkeling je kansen op een goede, passende baan vergroten. Met behulp van loopbaanontwikkeling leer je wat je sterke punten zijn, waar je je nog kunt ontwikkelen, en welke vaardigheden je nodig hebt om de baan die je wilt, goed te kunnen uitvoeren.

Wanneer loopbaanontwikkeling?Loopbaanontwikkeling carrière

Loopbaanontwikkeling wordt onder andere ingezet als:

  • je een nieuwe baan zoekt;
  • je een carrièreswitch wilt maken;
  • je bepaalde vaardigheden in je werk wilt verbeteren;
  • je wilt weten of je nog wel op de juiste plek zit;
  • je binnen je bedrijf wilt veranderen van functie;
  • je een eigen bedrijf wilt starten.

Ook als je nog niet goed weet wat je wilt, of wanneer hulp nodig hebt bij solliciteren, kan het handig zijn aan loopbaanontwikkeling te doen. Een bedrijfspsycholoog kan je hierbij helpen. Dit is niet alleen goed voor je eigen carrière, ook de werkgever profiteert hiervan. Je hebt namelijk sneller een baan die aansluit bij jouw wensen en mogelijkheden, en je werkgever kan je talenten hierin ook optimaler benutten.

Individuele loopbaanontwikkeling

Ben je je aan het oriënteren op een studie? Ben je nieuw op de arbeidsmarkt of al een tijdje werkloos? Of heb je een baan maar ben je niet helemaal gelukkig met het werk dat je nu doet? Misschien wil je wel een eigen bedrijf starten. Kortom, bij veel persoonlijke carrière vragen kun je een bedrijfspsycholoog inschakelen.

carrière switch

Je voert dan een aantal gesprekken met de bedrijfspsycholoog en doet oefeningen. Ook worden vragenlijsten gebruikt, coaching technieken en beroepskeuzetesten. Zo krijg je veel persoonlijk inzicht en ontdek je waar je goed in bent, wat je interesses zijn, of waar je telkens tegenaan loopt in je werk. Ook ontdek je waar je energie van krijgt, hoe je je talenten het beste kunt inzetten en hoe je van je passie je werk kunt maken. Hij kan je ook tips geven voor als je gaat solliciteren.

Loopbaanontwikkeling op het werk

Je wilt een baan waarin je wensen en mogelijkheden optimaal benut worden. En dat je je ambities kunt waarmaken. Een beetje voldoening uit je werk halen is ook mooi meegenomen. Je werkgever wil weer dat je optimaal presteert in je werk, dat je gedreven en gemotiveerd bent. Want hij wil de bedrijfsdoelen halen. Daarom is het belangrijk dat jouw wensen en behoeften overeenkomen met de doelen van je werkgever. Veel grotere bedrijven hebben dus een loopbaanontwikkeling voor iedere werknemer. Per bedrijf verschilt de vorm van zo’n loopbaanontwikkeling. Het kunnen gesprekken zijn, vragenlijsten, oefeningen, workshops of een teambuilding-dag. Sommige onderdelen zijn verplicht voor iedere werknemer, en sommige zijn per werknemer vrij in te vullen.

Loopbaanontwikkeling werk

Over het algemeen stellen de bedrijfspsycholoog en jij een loopbaan planning op met doelen waar je per jaar aan wilt werken. Na een halfjaar evalueren jullie of je op de goede weg zit, en stellen jullie als het nodig is je doelen bij. Na nog een halfjaar evalueren jullie weer. Zo kunnen jullie samen bepalen of je nog wel op de juiste functie zit, of je niet meer uitdaging wilt of het juist rustiger aan moet doen.

Loopbaanontwikkeling voor je team

Naast jouw eigen loopbaanontwikkeling op je werk, is er vaak ook een gezamenlijk plan voor het team waarin je werkt. Jullie moeten dan bijvoorbeeld drie teamdoelen per jaar stellen. Ieder halfjaar of jaar wordt met de bedrijfspsycholoog geëvalueerd waar jullie als team staan. Zijn jullie teamdoelen gehaald? Zo ja, dan kunnen er nieuwe doelen opgesteld worden. Zo niet, dan kunnen ze bijgesteld of veranderd worden.

Loopbaanontwikkeling

Grotere bedrijven hebben vaak per werknemer een budget voor studie, bijscholing of workshops. Je kunt dan kiezen waar je jezelf in wilt ontwikkelen en daarmee verder in je loopbaan komen. Het aanbod kan direct werkgerelateerd zijn, zoals een e-learning Microsoft Office Excel voor als je veel in Excel moet werken. Maar het kan ook meer gericht zijn op persoonlijke vaardigheden, zoals een workshop assertiviteit. Daar heb je wat aan als je het moeilijk vindt om voor jezelf op te komen tijdens een discussie met een collega.

Geïnteresseerd in loopbaanontwikkeling? Kijk hier voor een bedrijfspsycholoog bij jou in de buurt of vind een loopbaancoach.

Psycholoog.nl