Relatietherapie

Relatietherapie

Wat is relatietherapie?

In relatietherapie werk je aan jullie relatie. Het goedhouden van een relatie gaat vaak allesbehalve vanzelf. Relaties gaan met ups en downs. Wanneer jullie niet meer uit een ‘down’ komen, kan relatietherapie helpen. Misschien is er onbewust een bepaalde dynamiek tussen jullie ontstaan. De één is onzeker, de ander dominant. Deze dynamiek kan steeds verder versterken. Een relatietherapeut helpt je hiervan bewust te worden. Relatietherapie is een vorm van systeemtherapie. Je kijkt naar het gezamenlijke systeem, jullie relatie.

Wat gebeurt er tijdens relatietherapie?

In relatietherapie praten jullie onder leiding van een relatietherapeut of een psycholoog. Tijdens een conflict of een ‘downperiode’ bestaat het gevaar dat je gaat beschuldigen. De één zegt: “Ik trek me terug omdat jij zo kritisch bent!” De ander zegt juist: “Ik ben zo kritisch omdat jij je terugtrekt!” Wat is nu de échte oorzaak? Tijdens relatietherapie vermijd je bij voorkeur deze schuldvraag.

In de therapiekamer praten jullie constructiever mét elkaar. Je laat elkaar uitpraten en praat over je gevoel, zonder te beschuldigen. Je praat ook óver elkaar, in elkaars bijzijn. Door de aanwezigheid van een psycholoog gebeurt dit in een veilige setting. De volgende vragen kunnen aan bod komen:

  • Wat waardeer je aan je partner?
  • Wat trok jullie in elkaar aan?
  • Wat doet je partner als jij je terugtrekt?
  • Wat doe jij als je partner kritisch is?

Door over elkaar te praten hoor je wat het effect van jouw gedrag is op de ander, en andersom. Het kan heel prettig zijn als meningen en gevoelens zo expliciet worden uitgesproken. Misschien ontdek je dat bepaalde uitspraken kwetsend zijn. Misschien ontdek je dat jouw gevoel niet goed begrepen werd.

De relatietherapeut houdt jullie een spiegel voor. Hij of zij geeft terug wat er gezegd wordt. Ook stimuleert een psycholoog dat jullie gedragsafspraken maken. Een relatie kan door simpele afspraken een stuk lichter worden.

Vind hier een psycholoog die gespecialiseerd is in relatietherapie.

Psycholoog.nl