Do’s en dont’s bij een dierbare met een depressie

Depressie

Do’s en dont’s bij een dierbare met een depressie

Als een dierbare een depressie heeft, wil je diegene helpen om zich beter te voelen. Je kunt je misschien moeilijk in de ander verplaatsen en denkt dat het van tijdelijke aard is. Dus kom je met goedbedoelde adviezen en bedenk je allerlei dingen die afleiding geven: een dagje weg of sporten…. Maar vaak werken deze adviezen averechts. Voor jou klinkt het makkelijk, maar voor iemand met een depressie is de kleinste inspanning al teveel. Lees hier wat je beter wel en niet kunt doen als een dierbare een depressie heeft.

Do’s
 • Informeer jezelf goed over wat een depressie is, zodat je beter begrijpt wat er in de ander om kan gaan. Lees hier meer en praat erover met anderen.
 • Neem de gevoelens van je depressieve dierbare serieus. Ook al kun jij je er weinig bij voorstellen, ontken de gevoelens niet. Voor degene met de depressie zijn ze er.
 • Luister zonder te oordelen. Iemand met een depressie schaamt zich vaak voor zijn gedachten, dus luister alleen en oordeel niet. Het zijn alleen gedachten, niet de persoon zelf. Die gedachten horen bij de depressie.
 • Geef aan dat jullie vriendschap of relatie hetzelfde blijft, ondanks de gevoelens of het gedrag van de ander. Steun hem onvoorwaardelijk.
 • Accepteer dat hij weinig kan en moeite heeft om in actie te komen. Pushen heeft geen zin en werkt averechts, hij wil zelf het tempo van het herstel bepalen.
 • Besteed aandacht aan je depressieve dierbare. Iemand met een depressie wil het liefst alleen zijn en zich terugtrekken. Daardoor komt hij nog meer in een isolement. Blijf hem uitnodigen voor activiteiten, ook al weet je het antwoord al of hoor je helemaal niets terug. Het feit dat je hem aandacht geeft doet hem al goed.

Weet je niet wat je moet zeggen of doen? Vraag waar je depressieve dierbare behoefte aan heeft en waar je mee kunt helpen.

 • Iemand met een depressie heeft vaak moeite met de dagelijkse dingen, zoals boodschappen doen, schoonmaken of koken. Het interesseert hem niet voor zichzelf te zorgen of hij heeft er geen energie voor. Is uit bed komen een probleem? Spreek dan af dat je ’s ochtends vroeg langskomt voor het boodschappenlijstje.
 • Geef aan dat hij professionele hulp moet zoeken. Er zijn therapieën en medicijnen die hem kunnen ondersteunen. Geef aan dat hij zich niet hoeft te schamen voor het zoeken naar professionele hulp, dat het juist sterk is. Het moet uiteindelijk wel uit hemzelf komen, dus push hierin ook niet.
 • Onderneem samen dingen, mocht hij toch nog ergens toe in staat zijn. Het hoeft maar iets simpels te zijn zoals een wandelingetje of een kopje koffie drinken, zodat hij even uit zijn sociale isolement is.
 • Complimenteer hem voor ieder klein stapje vooruit. Elk stapje is er één. Hoe klein ook voor jou, voor je depressieve dierbare is ieder klein stapje, een grote stap.
 • Bewaak je eigen grenzen. Het kan je heel veel energie kosten als je dierbare depressief is. Je stopt er veel energie in, maar krijgt er weinig energie voor terug. Iemand die depressief is heeft geen ruimte om aandacht aan iemand anders te geven. Zorg er dus voor dat je zelf van andere dingen genoeg energie krijgt om het vol te kunnen houden. Blijf leuke dingen doen. En geef aan tot waar je kunt helpen. Zorg ervoor dat je geen hulpverlener wordt. Praat erover met anderen om je hart te luchten. Zoek ook professionele hulp als het nodig is.depressieve dierbare
 • Praat over zelfmoord. Regelmatig hebben mensen met een depressie zelfmoordgedachten. Vraag hem hiernaar en oordeel niet over deze gedachten. Zeg hem dat de gedachten bij de depressie horen. Erover praten helpt al. Zoek wel professionele hulp als er sprake is van zelfmoordgedachten. Bel nu 0900-0113 of chat voor een anoniem gesprek.
Don’ts
 • Geef geen adviezen. Adviezen kunnen worden opgevat als een verwijt. Iemand die depressief is weet ook wel dat hij bijvoorbeeld moet gaan sporten, maar heeft er gewoon de energie niet voor. Vraag liever hoe je kunt helpen of waar hij behoefte aan heeft.
 • Schep geen hoge verwachtingen van het herstel. Herstellen van een depressie heeft tijd nodig en iedereen doet dat op zijn eigen tempo. Hoge verwachtingen van taken die weer opgepakt kunnen worden werken averechts.
 • Vewacht niet dat je depressieve dierbare geïnteresseerd is in hoe het met jou gaat. Daar heeft hij geen ruimte voor. Het hoort bij de depressie, veroordeel het niet.
 • Dwing iemand met een depressie niet tot praten. Als hij het niet wil zal er ook geen zinnig woord uitkomen. Samen iets ondernemen of samen zijn kan al genoeg zijn om zich beter te voelen of even uit het sociale isolement te zijn.
 • Probeer iemand met een depressie niet te overtuigen dat hij de wereld anders ziet dan hij in werkelijkheid is. Hij ziet de wereld nu eenmaal door een zwarte bril, dat hoort bij de depressie. Luisteren is beter, zijn gedachten blijven op dit moment zoals ze zijn.
 • Vrolijk iemand met een depressie niet geforceerd op. Hij zal dan merken dat je erg met zijn depressie bezig bent en zich bezwaard voelen dat hij zich depressief voelt.
 • Geef geen kritiek door te zeggen wat de depressie voor negatieve gevolgen voor jou heeft. Iemand met een depressie heeft geen ruimte om zich zorgen te maken om jou en kan zich daarom schuldig gaan voelen.
 • Maak geen verwijten naar de ander. Zeggen dat je het vervelend vindt dat er taken blijven liggen, hij vergeetachtig of moe is zorgt ervoor dat het alleen nog maar pijnlijker wordt. Hij voelt zich al waardeloos genoeg. Extra kritiek helpt dan niet. Praat liever met iemand anders over je boosheid of onmacht.
 • Cijfer jezelf niet weg. Hoe slecht je depressieve dierbare zich ook voelt, jij hebt ook je gevoelens en behoeftes. Praat hierover met anderen en zorg ervoor dat je je grenzen bewaakt. Blijf leuke dingen doen. Als het nodig is kun je ook professionele hulp zoeken.depressie

Meer tips voor naasten.

Vind hier een psycholoog bij jou in de buurt om te praten over een dierbare met een depressie.

Bekijk alle blogposts
Psycholoog.nl