‘Liever een dood kind dan een autistisch kind’

ADHD

‘Liever een dood kind dan een autistisch kind’

Tekst: Dr. Inge Hempel | Psycholoog en onderzoeker

Harde woorden? Niet voor de steeds groter wordende groep ‘anti-vaxxers’ in Nederland.

Want, beste anti-vaxxer, stelt u zich toch eens voor.  Uw kind krijgt autisme of adhd, en dat van die ene prik!  “Toen hij 1,5 jaar was merkten we nog niks aan hem, dat merkten we pas na die vaccinaties.”

Nee, dan liever een dood kind. Of nee wacht, als u dan nog wat extra’s mocht wensen: eigenlijk nóg liever een dood kind bij een andere moeder. Zolang uw kind maar geen autisme of adhd krijgt. Want díe kinderen zijn dus écht niks waard.

Anti-vaxxer, ik begrijp inmiddels dat u veel meer weet over psychische stoornissen en dodelijke ziektes, en waarschijnlijk over hoe de gehele kosmos werkt, dan alle psychologen, psychiaters, artsen en wetenschappers al jaren bij elkaar. Ik wou dat ik zo slim was als u. Maar helaas, ik ben slechts ‘zo’n psycholoog en onderzoeker’, en moet het doen met de kennis die ik heb van één vakgebied. Karig, ik weet het.

Daarnaast, artsen lopen natuurlijk ook achter op u qua opleiding. Zij leerden uit ouderwetse studieboeken, wetenschappelijke artikelen, en zagen in de praktijk doodzieke kinderen. U daarentegen heeft een moderne algehele opleiding genoten via Google en Facebook. Tja, artsen kunnen u niet bijhouden.

Maar mag ik toch iets delen over mijn vakgebied, als u dat natuurlijk goed vindt hoor, neem me niet kwalijk als het allemaal niet klopt.

vaccinatie autisme adhd

Autisme en ADHD zijn ontwikkelingsstoornissen met een neurobiologische oorzaak. Die ontwikkelen zich gedurende de kinderjaren, omdat een combi van genen en factoren de hersenen vertelden zich zo te ontwikkelen. Laten die vaccinaties nou rond dezelfde leeftijd plaatsvinden. U ziet dat verband meteen. Boem. Artsen, wetenschappers, psychiaters en psychologen zien dat verband niet.  Maar zij zijn dan ook maar simpel.

“Ook ik ben simpel. Ik loop gewoon achter de meute aan naar het consultatiebureau. Ik wil geen dood kind.”

Dat is dan ook de reden dat ik mijzelf niet boven de groep wetenschappers durf te verheffen. Daar ben ik te simpel voor. Dus ik ga uit van de kennis van anderen. U als alwetende uiteraard niet. U bepaalt zelf wel wat waar is en wat niet.

Al komen er in mijn simpele psychologen-brein toch verschillende persoonskenmerken op: ‘Verheven, arrogant, egocentrisch, risico-zoekend, gebrek aan inlevingsvermogen, gebrek aan schuldgevoelens’.  Oef. Ik ken wel een psychische diagnose die hierbij past. Maar dan bent u nog liever dood.

Bekijk alle blogposts
Psycholoog.nl