Begin de dag met een potlood

Stress

Begin de dag met een potlood

Geen tijd voor yoga of mindfulness? Begin de dag met een potlood!

Stop een potlood horizontaal tussen je tanden en houd dit een paar minuten vast. Resultaat: je voelt je beter, ervaart minder stress en angst, en bent creatiever, bijvoorbeeld in het oplossen van problemen. Dit kan handig zijn tijdens je studie of werk.

Tenminste, volgens de ‘Facial Feedback Hypothese‘: een proces waarbij je hersenen reageren op veranderingen in je gezichtsuitdrukking. De spieren in je gezicht ‘vertellen’ je hersenen dat je ‘lacht’, waardoor gelukshormonen vrijkomen.

minder stress

Naast dat je minder stress ervaart, zou het helpen om hoofdpijn te verminderen. Volgens Dr. Jane Leonard zijn de belangrijkste oorzaken van hoofdpijn namelijk stress, angst, vermoeidheid en overstuur zijn. Dit veroorzaakt spanning in je gezicht waardoor je kaken strakker staan. Door het potlood vermindert die spanning op de kaakspieren, wat je hoofdpijn verlicht.

Om je humeur echt drastisch te verbeteren is natuurlijk meer dan een potlood nodig. Om te beginnen door rechtop te zitten of te staan, wat je een zelfverzekerder gevoel geeft. Jezelf omhelzen vermindert pijn, en een langzame en diepe buikademhaling vermindert stress en verbetert je stemming. Gebruik dus je hele lichaam, en zet jezelf in een meer relaxte en zelfverzekerde houding. Tijdens yoga of mindfulness leer je bewuster te zijn van je hele lichaam. Vanaf nu met een potlood in je mond.

Bekijk alle blogposts
Psycholoog.nl