Valentijnsdag – Waarom verliefdheid zoveel emoties oproept

Algemeen

Valentijnsdag – Waarom verliefdheid zoveel emoties oproept

Vandaag is het Valentijnsdag! Je houdt ervan, of je haat het. Hoe dan ook, vandaag staat de liefde centraal. Verliefd zijn is volgens velen het mooiste gevoel dat je kunt ervaren, maar het kan ook stressvolle emoties met zich meebrengen. Het ene moment denk je samen oud te worden, het andere moment ben je bang dat je verlaten wordt. Hoe komt dit? Wat gebeurt er in je hersenen als je verliefd bent?

‘Symptomen’ verliefdheid

Je bent verliefd. Je hebt alleen maar oog voor de ander, die ‘perfect’ is en voor jou gemaakt, je bent euforisch, ervaart meer energie, je voelt je gelukkiger en vrolijker dan ooit. Kortom, je bekijkt de ander en de wereld door een roze bril. Maar verliefdheid gaat ook gepaard met ‘symptomen’ die ons volledig uit balans brengen: obsessieve gedachten, slapeloosheid, dwangmatigheid, onzekerheid, jaloezie, verlatingsangst, vervorming van de werkelijkheid, emotionele afhankelijkheid, verandering in persoonlijkheid en een toename in riskant gedrag. Hoe ontstaan al deze emoties in onze hersenen?

“De ontmoeting tussen twee persoonlijkheden is als het contact tussen twee chemische bestanddelen: als er sprake is van een reactie, dan veranderen ze allebei.”

-C.G. Jung-

Valentijnsdag verliefdheidHormonen

Als je verliefd wordt maken je hersenen een aantal hormonen aan. Ze zorgen voor het euforische gevoel dat bij verliefdheid past. De aanmaak van al deze hormonen zorgen ervoor dat je de ander als mooier en beter gaat zien dan hij of zij werkelijk is, oftewel ‘liefde is blind’. Tegelijkertijd kun je bijvoorbeeld last hebben van hartkloppingen en zweethanden, en brengt verliefdheid dus het nodige ongemak met zich mee. Welke stofjes worden aangemaakt en wat doen ze precies?

Fenylethylamine

Fenylethylamine is een stof die lijkt op amfetamine (een drug). Je krijgt zweethanden en extra bloedtoevoer naar je wangen en geslachtsdelen, een verhoogde ademhaling en hartslag. Dit werkt oppeppend, je barst opeens van de energie en kunt de hele wereld aan. Ook geeft het een blij gevoel. Er lijkt ook een verband te zijn in het ontwikkelen van een depressie bij gebrek aan fenylethylamine.

Dopamine

Dopamine is een neurotransmitter die hersensignalen doorgeeft. Dopamine speelt een grote rol bij het ervaren van genot en blijdschap. Je hebt het nodig om je goed te blijven voelen. Als je je geliefde ziet of aanraakt, krijgen je hersenen telkens een shotje dopamine. Dan krijg je dat euforische, actieve gevoel dat je constant wil voelen, en werkt dan ook verslavend.

Valentijn

Endorfine

Endorfine is net als dopamine een neurotransmitter en werkt verdovend en rustgevend, maar ook prestatieverhogend. Deze stof komt vrij als je een orgasme hebt. Als je lichaam minder endorfine gaat aanmaken kun je last krijgen van depressies en stemmingswisselingen.

Adrenaline

Adrenaline zorgt ervoor dat je in een staat van paraatheid bent, en je dus opgejaagd kunt voelen. Het wordt ook wel het vecht- en vluchthormoon genoemd. Dit kan zich uiten in hartkloppingen, zwetende handen, slapeloze nachten en weinig eetlust. Dus naast dat je barst van de energie, niets liever dan bij je liefje wil zijn en droomt over een toekomst samen, kan verliefdheid ook stress opleveren door de aanmaak van adrenaline. Langdurige aanmaak van adrenaline is dus niet goed voor je.

Oxytocine

Oxytocine wordt ook wel het moederhormoon of knuffelhormoon genoemd. Dit hormoon komt bijvoorbeeld vrij bij een orgasme, en zorgt voor hechting tussen twee mensen. Het zorgt ervoor dat er emotionele binding blijft.

Vasopressine

Dit hormoon lijkt op oxytocine. Het speelt een grote rol bij een aantal facetten van sociaal gedrag en monogamie. Alcohol remt de aanmaak van vasopressine, en monogamie kan dan opeens iets minder belangrijk lijken.

Verliefdheid
Wat als de verliefdheid minder wordt?

Als je verliefd bent razen de hormonen dus door je lijf. Verliefdheid is een tijdelijke toestand; de hersenen kunnen de intensiteit niet eeuwig verdragen. De overweldigende verliefdheid wordt steeds minder sterk. Geleidelijk maakt de verliefdheid plaats voor de realiteit. Dit gebeurt ergens tussen een jaar en drie jaar in een relatie. Je went aan de ander, het voelt steeds vertrouwder en minder spannend. Alle emoties die hiermee gepaard gaan kunnen ook weer behoorlijk wat stress en verwarring opleveren. Want wat nu? Is er nog een toekomst? Bij de één gaat de verliefdheid over in houden van, waarin toewijding en stabiliteit opgebouwd worden. De ander raakt uitgekeken en verbreekt de relatie.

Geniet er dus van, zolang het kan!

Ga je vanavond op eerste date en ben je bang voor lange stiltes? Leer je date meteen kennen met deze 20 vragen.

Bekijk alle blogposts
Psycholoog.nl