Bipolaire stemmingsstoornissen

Bipolaire stemmingsstoornissen

In het kort

 • Bipolaire stemmingsstoornissen zijn stoornissen in de gemoedstoestand, waarbij depressieve periodes worden afgewisseld met energieke of prikkelbare periodes
 • De meest bekende stoornis die hieronder valt is de bipolaire stoornis (type 1), oftewel manische depressie
 • Daarnaast vallen ook de bipolaire stoornis type 2 en cyclothyme stoornis onder deze categorie
 • De symptomen bij de bipolaire stemmingsstoornissen zijn een mix van depressieve en psychotische symptomen

Mijn klacht

Bipolaire stemmingsstoornis

Misschien herken bovenstaande punten niet maar herken je wel in het volgende, of lees verder over de bipolaire stoornis:

Welke bipolaire stemmingsstoornissen zijn er?

 • Bipolaire stoornis  (manische depressie)
  Bij een bipolaire stoornis is er sprake van tegengestelde stemmingen: depressieve periodes worden afgewisseld met energieke of prikkelbare periodes. Deze euforische stemming wordt een manie genoemd. Vandaar dat de meeste mensen deze stoornis kennen als ‘manische depressie’. Er bestaan twee typen bipolaire stoornis: type 1 en type 2. Type 1 is de klassieke ‘manische depressie’, maar er zijn ook mensen met een bipolaire stoornis die nooit een depressie of een manie hebben. Zij hebben type 2. In plaats van de manie komen dan episodes met milde manische verschijnselen voor. Dit worden hypomanische episodes genoemd.
 • Cyclothyme stoornis
  Cyclothymie is een milde vorm van een bipolaire stoornis. Er zijn gedurende minstens twee jaar lichte depressieve of hypomanische verschijnselen aanwezig, maar nooit ernstig genoeg om de diagnose depressie of bipolaire stoornis te stellen.
 • Bipolaire stoornis door een middel of somatische aandoening.
Psycholoog.nl