Slaapproblemen

Slaapproblemen

In het kort

  • Bij slaapproblemen zijn er problemen met inslapen of doorslapen
  • Slaapproblemen gaan vaak samen met depressieve klachten, angst of concentratieproblemen
  • Slapeloosheid (insomnia) komt voor bij een derde van de bevolking
  • Er kan ook sprake zijn van teveel slapen, dit wordt hypersomnia genoemd

Wat is een slaapstoornis?

Veel mensen hebben last van slaapproblemen. Ze hebben moeite met inslapen, of ze worden heel vaak wakker ’s nachts en hebben dan moeite om weer in slaap te komen. Of ze worden  ‘s ochtends veel te vroeg wakker. Sommige mensen voelen zich de hele dag moe en slaperig, ook als zij lang geslapen hebben. Soms is er een duidelijke aanleiding. De nacht voorafgaand aan een sollicitatiegesprek de slaap niet kunnen vatten, is heel normaal.

Een slaapprobleem wordt pas een slaapstoornis als de persoon hieronder lijdt. Of als er sprake is van beperkingen in het functioneren door het slaapprobleem.

Slaapstoornissen gaan vaak samen met depressieve klachten, angst of cognitieve klachten, zoals concentratieproblemen. Ook kunnen slaapstoornissen leiden tot psychische problemen. Teveel slapen kan bijdragen aan het ontstaan van een depressie. Te weinig of niet slapen kan een manie of psychose uitlokken bij mensen die daar gevoelig voor zijn. Slapeloosheid kan leiden tot verslaving aan slaap- en kalmeringsmiddelen, maar ook aan alcohol (het ‘slaapmutsje’). Daarom is het belangrijk om slaapstoornissen in een vroeg stadium te behandelen.

Hypersomnia extreem moe slaperig

Welke slaapstoornissen zijn er?

Er zijn verschillende soorten slaapstoornissen:

Slapeloosheid

Dit wordt ook wel insomnia genoemd. De persoon heeft moeite met inslapen, met doorslapen of wordt te vroeg wakker. Problemen met doorslapen houden in dat iemand meerdere keren per nacht wakker wordt en dan moeilijk weer in slaap komt.

Overmatige slaperigheid

Dit wordt ook wel hypersomnia genoemd. Het houdt in dat de persoon zich constant moe en slaperig voelt. Soms heeft iemand moeite om wakker te blijven overdag. Of iemand slaapt meer dan 9 uur per nacht, maar voelt zich ’s ochtends nog steeds niet uitgeslapen.

Narcolepsie

Mensen met narcolepsie hebben aanvallen van onbedwingbare slaap. Het is een slaap-waakstoornis men plotseling in slaap valt of plotselinge spierverslapping krijgt. Dit wordt vaak uitgelokt door te lachen of andere emoties.

Parasomnia

Parasomnia is een verzamelnaam voor ongewenste gebeurtenissen tijdens de slaap. Er is sprake van afwijkende bewegingen, gedrag, emoties, waarnemingen of droombelevingen. Voorbeelden zijn nachtmerries en slaapwandelen.

Behandeling slaapstoornissen

Bij slaapproblemen worden vaak medicijnen voorgeschreven, met name benzodiazepines. Een nadeel is echter dat deze bepaalde klachten kunnen verergeren, zoals sufheid, vermoeidheid en problemen met de concentratie en het geheugen. Ze kunnen ook verslavend zijn.

Psychologische behandelingen zijn:

  • cognitieve gedragstherapie
  • relaxatietherapie
  • leefstijladvies (slaapgewoonten, voeding, beweging)
Psycholoog.nl