Winterdepressie

Winterdepressie

In het kort

 • Een winterdepressie is een depressie die tijdens de winter optreedt
 • De winterdepressie is een seizoensgebonden depressie, die vaak elk jaar terugkomt
 • Van de seizoensgebonden depressies komt de winterdepressie het vaakst voor, gevolgd door de herfstdepressie en zomerdepressie
 • Lichttherapie kan helpen de depressieve gevoelens te verminderen

Mijn klacht

Herken je bovenstaande punten niet? Kies hier je voornaamste klacht of lees verder over winterdepressie:

Wat is een winterdepressie?

Een winterdepressie is een depressie die tijdens de winter optreedt. In het najaar en de winter worden de dagen natter, kouder, donkerder, zijn we minder buiten, en bewegen we vaak minder. Dit kan neerslachtige gevoelens en een verlies aan interesse en plezier met zich meebrengen.

De winterdepressie wordt ook wel een seizoensgebonden depressie genoemd. Een seizoensgebonden depressie treedt minstens twee jaar achter elkaar in hetzelfde seizoen op. In de overige jaargetijden is geen depressie aanwezig. Berucht zijn ‘het vallen van de bladeren’ (herfstdepressie) en dus ‘de donkere dagen voor kerst’ (winterdepressie). Een winterdepressie komt het vaakst voor. De herfst komt op de tweede plaats. Als mensen zich in de lente somber en lusteloos voelen, spreken ze vaak over ‘lentemoeheid’.

Ook zomerdepressies komen voor. Dit kan te maken hebben met lichamelijke factoren, bijvoorbeeld minder slapen als het langer licht blijft. Maar het kan ook te wijten zijn aan psychosociale factoren. Kinderen hebben zomervakantie en voor ouders kan dit een drukke tijd zijn. Mensen gaan met vakantie en ook dat kan stress met zich meebrengen. Daarnaast ervaren sommigen juist eenzaamheid door de gezellige geluiden van buiten, terwijl zij zelf bijvoorbeeld geen vrienden hebben. Ze kunnen geen terrasje pakken of barbecueën buiten. Dit kan juist in die ‘zonnige’ maanden een depressie geven.

Symptomen winterdepressie

Een seizoensgebonden depressie is geen aparte psychische aandoening. Bij de diagnose depressie wordt alleen ‘seizoensgebonden’ vermeld. Om te kunnen spreken van een winterdepressie, dienen de depressieve klachten minimaal twee jaar achter elkaar in de winter op te treden. Tijdens het late najaar en de winter is er dan sprake van somberheid of het verlies van interesse of plezier in alle of bijna alle activiteiten. Andere symptomen kunnen zijn:

 • Een veranderde eetlust, gewichtstoename of een -verlies zonder dieet
 • Slapeloosheid of juist veel slapen
 • Rusteloos of geremd zijn
 • Vermoeidheid of verlies van energie
 • Gevoelens van waardeloosheid of schuldgevoelens
 • Concentratieproblemen of besluiteloosheid
 • Terugkerende gedachten aan de dood

Doe hier de depressie test.

 

Hoe vaak komt een winterdepressie voor?

De winterdepressie komt bij ongeveer 2,5 tot 3,5% van de mensen voor. Het is niet zo dat een winterdepressie vaker voorkomt in landen waar de dagen korter zijn in de winter. Er zijn wel aanwijzingen dat migranten uit landen die dichter bij de evenaar liggen, vaker seizoensgebonden depressies hebben.

Zomerdepressies zijn zeldzaam. Slechts 1 op de 1000 mensen heeft daar last van.

Seizoensgebonden depressies treden zelden op bij kinderen. Op volwassen leeftijd komen ze vaker voor bij vrouwen. Maar op oudere leeftijd komen ze ongeveer even vaak voor bij mannen als bij vrouwen.

Behandeling en tips winterdepressie

Het kan goed helpen om onder de zonnebank te gaan of een speciale lamp tegen winterdepressie te kopen. Ook voldoende bewegen, gezond eten en jezelf af en toe verwennen kan de winter een stuk aangenamer maken, zodat je een winterdepressie voor kunt zijn.

Bij een behandeling wordt vaak lichttherapie aangeraden. Dit heeft in veel gevallen een gunstig effect. Psychologen kunnen ook een leefstijladvies geven, bijvoorbeeld over slaap, voeding en beweging. In ons blog lees je meer!

Een psychologische behandeling is zeker aangewezen als er sprake is van psychosociale factoren. Bij een winterdepressie kan eenzaamheid, vooral met de feestdagen, een rol spelen. De behandeling kan zich dan richten op het uitbreiden van het sociaal netwerk. Soms is daarvoor een sociale vaardigheidstraining nodig.

Ook de sterfdatum van een naaste kan depressieve gevoelens met zich meebrengen. Dit kan zelfs samengaan met gedachten aan de dood en de wens om ‘weer samen’ te zijn. Rouwtherapie is dan aan te bevelen.

Relatie- en gezinsproblemen kunnen erger worden tijdens een vakantie, bijvoorbeeld tijdens de kerstvakantie. Relatietherapie of systeemtherapie kan helpen.

Tips voor naasten

Kijk hier voor tips wanneer je naaste last heeft van een winterdepressie of lees meer in ons blog.

Psycholoog.nl