Boegbeeld #MeToo zelf onder vuur

Seksueel Geweld

Boegbeeld #MeToo zelf onder vuur

Vandaag in De Telegraaf een artikel over het boegbeeld van de #MeToo-beweging, Asia Argento (42), die nu zelf wordt beschuldigd van seksueel misbruik. De Telegraaf sprak hierover met Psycholoog.nl.

Voor de Italiaanse actrice Argento keerde het tij in korte tijd. Een van de aanjaagsters van de #MeToo-beweging wordt nu zelf beschuldigd van seksueel misbruik. Ze stemde in met het betalen van een schadevergoeding van 380.000 dollar aan de jonge acteur Jimmy Bennett, die beweert op 17-jarige leeftijd misbruikt te zijn door Argento.

In oktober 2017 stapte de Italiaanse actrice en regisseur Asia Argento naar voren met haar ervaring als slachtoffer van seksueel misbruik door de beroemde producent Harvey Weinstein. In The New Yorker beschuldigde ze, samen met twaalf andere vrouwen, Weinstein van verkrachting en seksuele intimidatie. Het was het startsein voor de #MeToo-beweging. Met haar als een van de boegbeelden.

Argento weidde in het interview uit over een avond in 1997. De toen 21-jarige vrouw reisde af naar de Franse Riviera waar ze op uitnodiging een feestje dacht bij te wonen van Miramax – het distributiebedrijf dat mede opgericht was door Weinstein. Maar in het hotel trof ze geen andere gasten en feestzaal aan, alleen een verlaten hotelkamer waar Weinstein haar uiteindelijk – gedwongen – oraal zou hebben bevredigd. Ze was bang dat weigering haar haar carrière zou kosten.

Asia Argento wird der sexuellen Belästigung beschuldigt

De actrice liet zich na het interview in de media geregeld horen over seksuele intimidatie en de ongelijke positie van vrouwen. Tijdens het afgelopen filmfestival van Cannes hield ze er met gebalde vuist nog een vlammend betoog over. Maar nu gaat het verhaal dat Argento als 37-jarige zelf zou hebben toegeslagen. Dat schrijft The New York Times, die documenten in handen heeft van de advocaten van Argento en de acteur die haar beschuldigt: Jimmy Bennett.

De Italiaanse zou de acteur vijf jaar geleden, toen hij net 17 jaar was, in een hotelkamer oraal hebben bevredigd en verkracht en, op het moment dat de #MeToo-affaire volop aan de gang was, hem in stilte zo’n 380.000 euro hebben betaald. In Californië is het strafbaar om als volwassene seks te hebben met iemand onder de 18 jaar. Als de aantijging klopt zou Argento naast slachtoffer ook dader zijn geworden.

Verborgen

Psycholoog dr. Inge Hempel van Psycholoog.nl deed, samen met prof dr. Hjalmar van Marle en dr. Nicole Buck, onderzoek naar eigen ervaringen met seksueel misbruik onder zedendaders. Hempel kan uiteraard slechts in algemeenheden spreken en niet inhoudelijk ingaan op de casus van Argento. Hun onderzoek richtte zich op mannelijke daders die in hun jeugd waren misbruikt. „Naar vrouwelijke zedendaders wordt nu eenmaal minder onderzoek gedaan”, zegt Hempel. „Dat komt omdat wordt aangenomen dat er veel minder vrouwelijke dan mannelijke plegers zijn, mannen die slachtoffer zijn van een vrouw minder snel geneigd zijn om aangifte te doen en het misbruik vaak verborgen blijft in de zorgfunctie van de vrouw. Tijdens het verzorgen, valt seksueel grensoverschrijdend gedrag immers minder op, en grenzen zijn vager. Neem anderen wassen en aankleden. Hierbij kunnen dingen gebeuren die er op het eerste gezicht niet zo uitzien, maar wel degelijk seksueel grensoverschrijdend zijn. Bij mannen wordt het eerder opgemerkt en bestempeld als abnormaal”, zegt Hempel.

Hempel: „Over het algemeen kan gesteld worden dat slachtoffers van zedendelicten meer kans hebben om zelf dader te worden, en zelfs om hetzelfde gedrag te vertonen als hun vroegere dader, dezelfde misbruikstrategie toe te passen als hun daders, en slachtoffers uit te kiezen die gelijkenissen vertonen met henzelf als hun jongere zelf.”

Een van de theorieën is dat leren en ’modeling’ invloed heeft. „Als je zelf seksueel misbruikt bent, bestaat de kans dat dit een negatieve invloed heeft op jouw seksuele schema’s, en op jouw seksuele overtuigingen en toekomstig seksueel gedrag. Dit heet adverse social learning.”

Wraak

Maar er is nog een aantal mogelijke redenen waarom een slachtoffer dader wordt, weet Hempel: „Re-enactment kan een rol spelen: het opnieuw herbeleven en uitvoeren van misbruik, maar nu als dader, of ’turning passive into active’: je passieve rol als kind omdraaien in een actieve rol als volwassene. Ofwel, een ander actief aandoen wat je zelf hebt moeten ondergaan. Men heeft zich vroeger onmachtig gevoeld en probeert dit te verwerken door nu zelf de macht te nemen over iemand anders. Een andere reden kan zijn dat een dader wraak wil nemen voor bepaald onrecht dat hem is aangedaan.”

“Een rol speelt: het misbruik nu als dader herbeleven”

In een Amerikaanse studie uit de jaren 90 naar vrouwelijke zedendelinquenten worden verschillende typen daders onderscheiden. De grootste groep wordt omschreven als het teacher-love type: een vrouw die een adolescent misbruikt, maar het misbruik ontkent, en zelf van mening is dat zij een liefdesrelatie heeft met het slachtoffer. Een tweede wat kleinere groep bestaat uit vrouwen die zelf een voorgeschiedenis van seksueel misbruik hebben, die een haar bekend kind misbruikt.

Jimmy Bennett speelde op 7-jarige leeftijd de zoon van een personage van Asia Argento in de film The heart is deceitful above all things, die ook door haar werd geregisseerd. De twee hielden daarna contact. Ze bleven elkaar na de film in uitingen op sociale media ’moeder’ en ’zoon’ noemen. Een maand nadat het interview in The New Yorker was uitgekomen, stuurde Bennett Argento een schadeclaim. Voor Bennett, zo schreef zijn advocaat in een brief, was het ondragelijk om te zien dat Argento zichzelf presenteerde als een slachtoffer van seksueel misbruik. „Zijn gevoelens over die dag in de hotelkamer kwamen weer boven, nadat mevrouw Argento de spotlights had opgezocht als een van de vele slachtoffers van Harvey Weinstein.”

Lees ook: “Kwart zedendaders niet gedreven door lust”

Bekijk alle nieuwsartikelen
Psycholoog.nl