Depressief en succesvol: actrice Maryam Hassaouni

Depressie

Depressief en succesvol: actrice Maryam Hassaouni

Dat depressie en succes samen kunnen gaan bewijst actrice Maryam Hassaouni, die in 2006 de prestigieuze Emmy Award kreeg voor haar rol in de tvfilm ‘Offers’. Momenteel is ze te zien in de serie ‘Flikken Rotterdam’ en presenteert ze haar net verschenen kinderboek ‘Hoekjes van Geluk’. Aan Volkskrant gaf ze een interview over haar boek, en het leven met depressies. “Zolang als ik me kan herinneren ben ik depressief

Op haar 15e reageert Maryam op een advertentie die in het dramalokaal van haar middelbare school hangt. Er wordt een Marokkaans meisje gezocht voor de tv-serie Dunya & Desie. Ze speelt de rol van Dunya van 2002 tot 2004. In 2006 wint ze een Emmy Award, de belangrijkste televisieprijs van de Verenigde Staten. “Na het winnen van de Emmy Award wilde ik niks meer winnen”. In 2008 wint ze de Rising Star Award bij het Hamptons International Film Festival.

De Emmy heeft voor haar averechts gewerkt. “Een toevalstreffer” zie een collega, en “Je hebt geen award gewonnen omdat je een goede actrice bent, maar omdat Marokkanen nu even hot zijn”. Ze was destijds 21 jaar. De 7 jaar daarna kwam ze niet meer aan écht de bak als actrice. Waarom weet ze niet.

Leven met depressies

Depressies zitten in haar familie. Haar kinderboek ‘Hoekjes van Geluk’ heeft haar gered. “In 2014 bereikte ik het absolute dieptepunt, ik kon niet verder vallen. Ik had op dat moment niets meer te verliezen. Óf ik kies voor het leven en ga nu mijn shit helemaal aanpakken, óf het is klaar. Dan hoef ik niet meer door, snap ik het leven niet en kan ik het ook niet. Dan stap ik eruit. Depressief worden is het gevoel dat je in een put valt die oneindig diep is. Aan de buitenkant zie je het niet, maar van binnen is het een complete chaos, schreeuw je je longen uit je lijf”. Doordat ze niks meer te verliezen had gaf ze het juíst nog een kans. Ze schrijft haar verhaal op.

Maryam Hassaouni depressief

Maryam was een huilbaby en daarna een kind dat altijd huilde. “Mijn vroegste herinnering aan depressief zijn is dat alle kinderen samen aan het spelen en lachen zijn, en ik in een hoekje zit te huilen. En mijn nachtmerries, die heb ik nog steeds.” Tijdens depressieve periodes leeft Maryan niet in haar huis, maar op een hoekje van haar bed. Ze komt er dagen, weken niet vanaf. In 2014 duurde dat maanden. Allereerst moest ze zichzelf eraan herinneren wat geluk voor haar was. Hoofdpersoon uit haar kinderboek, Sam, zegt erover: “Geluk voelt alsof je hart wordt gekieteld, geluk smaakt naar precies genoeg suikerspinnen en geluk brengt nieuwe dromen”.

depressief dromen

Momenteel heeft Maryam minder last van depressies door het accepteren ervan. “Het zit in mijn familie, het is wie ik ben. Ik zie het als mijn jongere ik die even wilt uithuilen op mijn schoot. Dat laat ik toe, dan gaat het sneller weer weg. Ik kan nu gelukkig zijn mét depressies. Ik hoop dat mijn verhaal de mensen bereikt die mijn gevoel herkennen en erkennen. Ik wil zeggen dat het oké is om over te praten. En dat je echt ballen hebt als je ermee naar buiten durft te treden. En ik hoop dat ik kinderen die ‘Hoekjes van Geluk’ lezen kan meegeven, dat iedere pechvogel een geluksvogel kan worden”.

Herken je je in dit verhaal en zou je hierover willen praten met een professional? Vind hier een psycholoog bij jou in de buurt, zonder wachttijd. Of voel je je somber maar weet je niet of je last hebt van een depressie? Doe dan de depressie test.

Bekijk alle nieuwsartikelen
Psycholoog.nl