Dronken mensen herkennen angst en verdriet niet

Emoties

Dronken mensen herkennen angst en verdriet niet

Dit blijkt uit onderzoek van de Universiteiten van Tasmanië en Sydney, dat werd gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Emotion. Ook bleek dat dronken mensen minder inzicht hebben in hun eigen prestaties wat betreft het herkennen van emoties. Met andere woorden: ze konden niet goed onderscheiden welke emotie ze wel goed hadden herkend, en welke emotie niet. Deze resultaten verklaren mede waarom dronken mensen ongewenst sociaal gedrag vertonen.

Dit terwijl veel mensen juist alcohol drinken om sociale situaties te ‘vergemakkelijken’. Bekend is echter dat overmatige alcohol consumptie leidt tot negatief sociaal gedrag en agressie. De onderzoekers wilden nu het onderliggende mechanisme hiervan weten.

dronken emotie

Ze gaven daarom 64 gezonde mannen en vrouwen tussen de 18 en 34 jaar een alcoholhoudende drank of een placebo-drank. De ‘alcohol-groep’ had een maximum alcoholpercentage van 0,08% in hun bloed, wat gelijk is aan 0,8 promille. Iedereen kreeg vervolgens gekleurde foto’s en video’s te zien van mensen met verschillende emoties: verdriet, blij, boosheid, afkeer, angst en verrassing. Ze vulden op een scorekaart in welke emotie ze zagen, en in hoeverre ze er zeker van waren dat ze de emotie juist herkenden.

De ‘alcohol-groep’ had duidelijk meer moeite met het herkennen van de 6 emoties dan de controlegroep. Vooral angst en verdriet herkenden ze slechter.  Angst werd vaak verward met verrassing, en verdriet met afkeer, boosheid of angst. Daarnaast overschatte vooral de ‘alcohol-groep’ zichzelf in hun prestaties: hun echte prestatie kwam niet overeen met hun inschatting hiervan.

Naar aanleiding van de resultaten sturen de onderzoekers aan op de ontwikkeling van strategieën om de communicatie van dronken mensen te verbeteren. Op welke manier blijft echter onduidelijk. Daarom maar één tip van onze kant: communiceer met een dronkaard vooral met woorden. Of helemaal niet.

Bekijk alle nieuwsartikelen
Psycholoog.nl