“Over het verlies van een kind raak je nooit heen”

Rouw & Verlies

“Over het verlies van een kind raak je nooit heen”

Ruim een jaar geleden overkwam Shanti Schiks het ergst denkbare als ouder: ze verloor haar 11 maanden oude zoontje Elfin. Haar ex bracht hem om het leven, door hem uit het raam te gooien. Hij sprong erachteraan en overleed ook. Eerder op de dag doodde hij ook zijn eigen moeder: Shanti’s schoonmoeder, steun en toeverlaat. Deze week verscheen Shanti in RTL Late Night om te praten over haar pijn, en over het boek dat ze schreef: ‘Elfin: Over liefde, verlies, en de kracht in jezelf’. 

‘Hoe ga je om met de dood van je kind, of van een andere dierbare?’ Een vraag die we onszelf liever niet stellen. De Vlaamse rouwspecialist Manu Keirse (71) gelooft niet meer in rouwverwerking. “Hoe kun je nu een groot verlies accepteren? Dat kan niet. Als je je kind verliest, raak je daar niet overheen. Je kunt hoogstens een verlies overleven.”

Shanti had naar eigen zeggen twee keuzes: “Ook stoppen met leven, net als mijn kind, of doorgaan, en proberen anderen te helpen.” Ze koos voor het laatste. Ze schreef een boek waarin je leest hoe zij omgaat met haar pijn, en hoe je kunt luisteren naar de signalen die wijzen op een ongezonde, soms fatale, relatie.

Samen dat gezin

De relatie van Shanti met haar ex begon goed, op wat kleine signalen na. “Hij had onzekere trekjes maar dan denk je, ‘ach ik heb ook zo mijn dingen, we komen er wel uit’. Ik zag ook zijn bereidwilligheid om daar aan te werken.” Al snel raakte Shanti zwanger en wilde ze, als kind van gescheiden ouders, graag samen dat gezin.

Toen de relatie minder goed ging, vond Shanti veel steun bij haar schoonmoeder, die als een tweede moeder voor haar was. “We hadden vaak met z’n drieën een gesprek, dat het toch nodig was dat mijn ex aan zichzelf zou gaan werken.” Er iets aan doen deed hij echter niet. Maar dít had ze nooit zien aankomen. Wel zag ze dat hij in zijn kwaadheid, echt héél kwaad was, en dan dacht ze ‘dat is niet normaal’. Alleen daarna zag ze weer een week lang een ander gezicht, die spijt had en bereid was er wat aan te doen. De moeizame relatie wordt echter verbroken en ze treffen een omgangsregeling voor hun zoontje. Op het laatst werden er ook hulpinstanties ingeschakeld. Toch gaat het gruwelijk mis.

rouw verlies pijn

Omarmen

De kracht om door te gaan vond Shanti als eerste in haar kwaadheid en het gevoel ‘hij krijgt mij er niet onder’. “Want dat wilde hij. Ik wilde er iets van maken voor drie mensen. Voor Elfin, mijn schoonmoeder, en voor mezelf.”

Door de shock werd het heel stil in haar hoofd, en dat is zo gebleven. Haar gedachten gingen naar de achtergrond en ze koos er bewust voor om heel rustig bij zichzelf te blijven. “Dus niet heel druk zijn, maar juist naar binnen te gaan, en alles te omarmen. Daar hoort pijn bij, daar hoort verdriet bij en het gemis, en dat te accepteren als eerste. Want er is niks meer aan te doen.”

Ook koos ze ervoor om continu zichzelf letterlijk gewoon vast te pakken ’s ochtends als ze wakker werd en moest huilen: “Shant huil maar, ik hou van je”.  Juist door het te omarmen ervaarde Shanti weer ruimte, rust, en zelfs vreugde. Ze kon ook weer de mooie dingen in het leven zien. “Toen zag ik hoe belangrijk het is om pijn te omarmen om ook weer liefde te voelen.” De liefde die er voor Elfin was, geeft Shanti nu aan zichzelf.

Bekijk alle nieuwsartikelen
Psycholoog.nl