Social media verslaafd?

Verslaving

Social media verslaafd?

Zet je beeldscherm op zwart-wit. Ziet er een stuk saaier uit, en dat maakt dat social media minder aantrekkelijk wordt, aldus psycholoog Bjarne Timonen. Hierdoor besteed je er minder tijd aan, en heb je meer tijd over voor andere activiteiten zoals lezen, sporten of studeren.

Steeds meer mensen besteden echter uren achter elkaar aan social media. Dit kan hun dagelijks leven zo gaan beheersen dat ze er onder lijden. Een social media verslaving kan daarom grote gevolgen hebben. Mensen krijgen concentratieproblemen, slapen slechter, en worden eerder depressief en angstig.

social media zwart wit 2

Professionals pleiten er dan ook voor om een social media verslaving als echte verslaving te erkennen. Op die manier kan er ook een erkende behandeling komen, die vergoed wordt door verzekeraars. Dat is op dit moment nog niet het geval. Een groeiend aantal mensen klopt echter met deze problemen aan bij verslavingsklinieken, maar een optimale behandeling bestaat nog niet.

Stoppen is voor veel mensen lastig. De stroom aan prikkels en het zoeken naar nieuwtjes stimuleert de aanmaak van dopamine in je hersenen, het ‘gelukshormoon’. Dit is ook bij andere verslavingen het geval. “Je krijgt eigenlijk een opeenvolging van dopamine tsunami’s in je brein, waardoor je verlangen steeds groter wordt”, aldus neuropsycholoog Jolanda Marks.

social media verslaafd zwart wit 3

Wanneer ben je echt verslaafd? “Als je het gevoel krijgt dat je dagelijkse leven ‘gekidnapt’ wordt door social media, dus dat je niet meer toekomt aan dingen doen als boodschappen, vrienden zien, slapen”, aldus Timonen. Jongeren hebben het meeste kans om verslaafd te worden. Onder tieners bleek eerder al dat veel smartphone gebruik hen ongelukkiger maakt.

Heb je het idee dat je social media verslaafd bent? Begin dan met je schermen op zwart-wit te zetten. Mensen zijn van nature aangetrokken tot kleur, dus bij zwart-wit zul je er minder vaak op kijken. Wil je het echter beter aanpakken? Een psycholoog in jouw buurt kan je helpen.

Bekijk alle nieuwsartikelen
Psycholoog.nl