#TrueSelfie: achter de schone schijn van Instagram

Depressie

#TrueSelfie: achter de schone schijn van Instagram

Deze week geeft NPO 3 een kijkje achter de schone schijn van de ‘Instagramperfectie’. Vanaf vandaag zendt de publieke omroep daarom programma’s uit die in het teken staan van psychische problemen onder jongeren. Het doel van #TrueSelfie is het bespreekbaar maken van dit onderwerp.

Want hierop rust nog steeds een taboe. Als je jong bent zit je toch in de bloei van je leven? De wereld ligt aan je voeten. Op Facebook en Instagram lijkt iedereen een dolgelukkig leven te leiden.

De Instagramperfectie creëert echter een beeld van schone schijn.

Want 1 op de 15 Nederlandse jongeren tussen de 18 en 24 jaar heeft last van een depressie. Ze voelen de druk om te presteren en zijn onzeker. Ze hebben last van stress, voelen zich eenzaam of hebben zelfs zelfmoordgedachten. Erover praten stuit op onbegrip. Want je bent toch jong, je kunt studeren, en hebt een batterij aan vrienden, waarom somber? Met als gevolg dat jongeren gaan twijfelen aan zichzelf, hun onzekerheid verbergen en steeds somberder worden. Dit kan resulteren in een depressie.

#TrueSelfie geeft daarom een kijkje achter de schone schijn van Instagram. Maar wat hebben tieners en twintigers eraan om hun misère terug te zien op beeld?

“Zijn die beelden geen trigger voor wie kampt met vergelijkbare problematiek?”

Psycholoog Jean-Pierre van de Ven, verbonden aan Mind Korrelatie, zegt dat het júíst belangrijk is dat jongvolwassenen met zaken als depressie en zelfdoding worden geconfronteerd via de media. “Zo krijgen ze ook toegang tot de achtergrondinformatie, naast bijvoorbeeld het harde nieuws dat iemand een einde aan zijn of haar leven heeft gemaakt. Want die eenzijdige berichten kunnen kopieergedrag in de hand werken.”

somber groep

De #TrueSelfie programma’s zijn van 9 april t/m 16 mei te zien en te horen. Hieronder een overzicht:

Maandag 9 april 21:25- Depressie kennistest

Test je kennis en beantwoord vragen over depressies, symptomen en behandeling.

Vanaf dinsdag 10 april 21:55 – #TrueSelfie

Acht jongeren met een depressie filmen hun leven met een selfiestick. Ze filmen de goede én kwetsbare momenten, die ze normaal gesproken angstvallig zouden verbergen. Elke week komt de groep bij elkaar onder leiding van psycholoog Erik Jongman om over hun depressie te praten.

Vanaf woensdag 11 april 21:10 – Tweestrijd

Jongeren met een depressie en zelfmoordgedachten gaan in gesprek met jongeren die ernstig ziek zijn. Hoe kijkt iemand die blij is met elke dag dat hij nog leeft aan tegen iemand die er eigenlijk niet meer wil zijn? Na de eerste aflevering is er een aftertalk op npo3.nl waarin je vragen kunt stellen naar aanleiding van de uitzending.

Vanaf maandag 16 april 21:15 – #jesuisdepri

Vijf jongeren die depressief zijn of zijn geweest vertellen hun verhaal. Wat zijn de oorzaken van een depressie? Hoe ziet je leven met een depressie eruit? Na iedere uitzending is er een half uur durende aftertalk. Hierin kun je live vragen stellen naar aanleiding van de uitzending.

Woendag 2 mei 21:40 – 3Doc: In het hoofd van mijn zusje

De documentairemaakster probeert in deze documentaire de gedachten van haar zus Vivian te volgen, die op 24-jarige leeftijd onverwacht een einde aan haar leven maakte. Hoe goed kende ze haar zus? Wat ging er allemaal door haar heen? Na deze super heftige documentaire kun je live op npo3.nl vragen stellen aan de makers in een aftertalk.

Maandag 7 mei 21:10 – #Deprestival

Het #Deprestival is de afsluiter van de True Selfie weken. Dit festival staat in het teken van depressie en mentale gezondheid.

#TrueSelfie

Heb jij last van een depressie en heb je zelfmoordgedachten? Bel nu 0900-0113 of chat voor een anoniem gesprek.

Bekijk alle nieuwsartikelen
Psycholoog.nl