Veel smartphone en tabletgebruik maakt tieners ongelukkiger

Depressie

Veel smartphone en tabletgebruik maakt tieners ongelukkiger

Tieners die veel tijd aan smartphones en screens besteden, zijn minder gelukkig dan tieners hier minder tijd aan besteden. Tieners die meer ‘offline’ zijn, zijn het gelukkigst. Dat blijkt uit een studie van The San Diego State University, dat werd gepubliceerd in het tijdschrift Emotion.

Maar liefst 1,1  miljoen Amerikaanse tieners vulden hiervoor een enquête in. De jongeren moesten aangeven hoelang zij op hun mobiel, tablet en computer spendeerden, en hoe vaak ze bezig waren met offline activiteiten, zoals face-to-face-contacten, huiswerk of sporten. Ten slotte werd gevraagd naar hun gevoel van eigenwaarde, tevredenheid met het leven, en mate van geluk.

Meer schermen, minder geluk

Hoe meer tijd werd besteed aan social media of gamen, hoe minder gelukkig ze zich voelden. Het dagelijks gebruik van digitale media zorgde eveneens voor een geleidelijke toename van depressieve gevoelens. Dit blijkt ook uit eerdere studies, die aantoonden dat het gebruik van sociale media tot sombere gevoelens leidt. De onderzoekers benadrukken wel dat de relatie andersom niet perse geldt: dat negatieve gevoelens niet altijd tot meer gebruik van social media leiden. Complete onthouding van smartphones en screens leidt dan ook niet direct tot meer blijdschap.

Smartphone gebruik depressie

Minder dan een uur

Uit het onderzoek blijkt ook dat de gelukkigste jongeren minder dan een uur per dag achter een scherm zitten. De onderzoekers concluderen dat een beperkt gebruik van digitale media de sleutel is tot geluk. Hun advies is om niet meer dan twee uur per dag achter de apparaten te zitten en in plaats daarvan meer offline te zijn, en meer te sporten, te lezen of face-to-face-contact te hebben.

Bekijk alle nieuwsartikelen
Psycholoog.nl