Nienke Hammingh

Nienke Hammingh

Praktijk Hammingh

“Voor een goed gesprek en meer”

Over Nienke Hammingh

Psychologe Nienke Hammingh heeft haar eigen psychologenpraktijk in Utrecht en Amsterdam. In ‘Praktijk Hammingh’ geeft ze advies, coaching, en hulp bij zeer uiteenlopende klachten waaronder somberheid, angst, paniek, werkgerelateerde klachten, relatieproblemen en rouwverwerking. Daarnaast helpt ze ook bij het optimaliseren van talenten en biedt ze coachingstrajecten aan voor het bedrijfsleven. Cliënten omschrijven haar als iemand die ze snel toevertrouwen om hun verhaal te doen, en die snel de essentie raakt van hoe het zit. “Zoals de Griekse wijsgeer Epictetus zei: Het zijn niet de gebeurtenissen die mensen angstig maken, maar de wijze waarop de mensen ze bekijken”.

NIP sblp

Behandelingen:
ACT Therapie, Coaching, Eclectische therapie, Talentmanagement
Specialisaties:
Angst, Burn-out, Depressie, Relatieproblemen, Rouw & Verlies, Stress, Zelfbeeld & Zelfontwikkeling, Zingeving & Levensvragen
Registraties:
NIP, SBLP
Talen:
Engels, Nederlands
Neem contact op

Praktijk

Met ruim 25 jaar ervaring als zelfstandig ondernemer in de gezondheidszorg, heeft Nienke brede behandelervaring. Zo begeleidde zij mensen in zeer verschillende situaties, van verslaafde mensen tot grote ondernemers. In 2005 startte Nienke met een bestuursfunctie voor de sectie Lichaamsgericht Werkende Psychologen van het NIP (Nederlands Instituut van Psychologen). In Psychologenpraktijk Utrecht Hammingh is laagdrempeligheid en op je gemak voelen belangrijk. Nienke biedt dan ook een gratis kennismaking aan en vrijblijvend overleg, en bij een vervolg heb je binnen drie sessies al meer duidelijkheid over je probleem. 

Specialisaties & Werkwijze

Nienke is gespecialiseerd in eclectische psychotherapie en lichaamsgerichte therapie. Dit betekent dat ze verschillende aspecten van diverse behandelingen gebruikt, zoals die uit de cliënt gerichte therapie, cognitieve gedragstherapie, RET (rationeel emotieve therapie), en psychodynamische therapie. Psychotherapie gaat dieper op het probleem in dan coaching. Soms ligt een oplossing niet meteen voor de hand, en vraagt een situatie om wat meer zorg en aandacht voor er helderheid komt. Nienke kiest altijd voor een persoonlijke benadering, en kijkt samen met de cliënt wat bij hem of haar past

Daarnaast werkt Nienke bijna altijd met lichaamsgerichte methoden omdat psychische spanningen meestal ook lichamelijk op een of andere manier vast gaan zitten. Denk bijvoorbeeld maar aan een stijve rug of nek, slaapproblemen, niet kunnen huilen, hoofdpijn. “Door de combinatie van gesprekken en aandacht voor het non-verbale worden problemen op een snelle en effectieve manier veel helderder. Gevoel en verstand gaan samenwerken in plaats dat ze tegen over elkaar staan. Wat door de gesprekken duidelijker wordt, wordt ook lichamelijk zo ervaren en andersom. Dat maakt dat vaak binnen drie sessies het begin van een nieuw perspectief ontstaat.” Nienke is gespecialiseerd in:

  • Depressieve klachten: Sombere stemming, geen plezier aan dingen beleven, problemen met eten, problemen met slapen, vermoeidheid, schuldig en waardeloos voelen, niet meer goed kunnen denken.
  • Burn-Out en stress: werkgerelateerde problemen, slecht om kunnen gaan met druk vanuit de omgeving, opgebrand zijn en emotioneel uitgeput, gevoel dat de accu leeg is.
  • Angst en Paniek: paniekaanvallen, hyperventilatie, faalangst, sociale angst, angst voor een veranderende wereld.
  • Relatieproblemen: het aangaan, handhaven of verbreken van relaties zowel privé als op het werk, opvoeding.
  • Verlies: Rouwverwerking bij verlies van een geliefd persoon, na een scheiding, of na een breuk met ouders/kinderen, ongewilde kinderloosheid, verlies van gezondheid, verlies van je thuisland, niet kunnen aarden in Nederland/ Loss of your homecountry, not feeling at home in Holland (therapy in English and with skype is possible).
  • Optimalisering van talenten.
  • Coachingstrajecten voor het bedrijfsleven: Effectieve communicatie, stresshantering, conflicthantering, persoonlijk leiderschap.

Aanmelden

Loop je rond met een (hulp)vraag? Je kunt altijd vrijblijvend contact opnemen en kennis komen maken, zodat je kunt ervaren of je binnen de praktijk van Nienke op de goede plek bent. Hieraan zijn voor particulieren geen kosten verbonden. Je kunt jezelf op eigen initiatief, dus zonder verwijzing van een huisarts, aanmelden, via telefoon of onderstaand contactformulier. Wanneer je de voicemail inspreekt belt Nienke je zo spoedig mogelijk terug. Vaak vindt binnen 2 weken dan het eerste gesprek plaats. Alles wat er dan besproken wordt, is volgens wettelijk voorschrift vertrouwelijk. Er wordt geen informatie aan derden verstrekt zonder je schriftelijke toestemming.

Tarief & Duur

Een kennismaking is gratis, uitgebreid en duurt ongeveer een uur. Nienke neemt voor een standaard sessie 5 kwartier tot 1,5 uur de tijd. Hierdoor kan ze juist op het moment dat het gesprek de diepte in gaat, het gesprek verder uitwerken in plaats van stoppen. Zo gaat de cliënt met een tevreden gevoel naar huis. Een gesprek kost 150 euro, afhankelijk van je inkomen. Voor lagere inkomens, studenten en bijstandsniveau is een verlaagd tarief mogelijk.

Bij coaching kunnen 3 sessies advies en begeleiding al voldoende zijn. Doel kan zijn om emotioneel wat lucht te krijgen, of wat meer helderheid over je situatie. Ook kan coaching helpen om steviger in je schoenen te staan.

Sessies voor partners duren anderhalf uur en kosten 250 euro, standaard tarief. Het bedrag is inclusief een percentage aanvulling coaching tussen sessies door per email of telefonisch. In de praktijk is gebleken dat dit voor relatietherapie een goede aanvulling kan zijn om onnodige escalaties of onduidelijkheden te voorkomen.

Het bedrijfstarief is 280 euro per sessie.
De prijs voor coaching is inclusief BTW.

Bij afmelding binnen 48 uur wordt ongeacht de reden, standaard het halve bedrag in rekening gebracht. Dit om de schade te delen. Bij geen afmelding wordt het hele bedrag in rekening gebracht. Een groot aantal verzekeringen, instanties en bedrijven vergoeden (een deel van) de kosten.
Voor mensen met een laag inkomen kan een speciale regeling getroffen worden.

Psychotherapie duurt gemiddeld 15 sessies. Aan het begin is de frequentie vaak een maal in de 14 dagen. Over het algemeen wordt de frequentie na 2 a 3 maanden snel minder. Een traject kan te alle tijden worden stopgezet vanuit de cliënt. Ook enkele sessies kunnen effectief zijn. Om haar focus scherp te houden ontvangt ze een beperkt aantal cliënten per week.

Vergoedingen

Het contact met verzekeraars is binnen psychologenpraktijk Hammingh anders geregereld dan binnen een eerstelijns-psychologische praktijk. Maar dit betekent geen wachtlijst, geen verwijzing nodig, meer privacy (er wordt geen diagnose of behandelplan aan de verzekeraar doorgegeven), en langere gesprekken. Voor een lijst van toegezegde vergoedingen klik hier.
Raadpleeg altijd je zorgverzekering zodat je precies weet wat je wel en niet vergoed krijgt.

Adres

Neem contact op met Nienke Hammingh

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Psycholoog.nl