Psycho-educatie

psycho-educatie

Wat is psycho-educatie?

Tijdens psycho-educatie geeft een psycholoog je voorlichting en advies met betrekking tot je psychische klachten. Als je kampt met klachten heb je soms behoefte aan informatie. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn bij ADHD of een depressie. Tijdens een depressie voel je je bijvoorbeeld waardeloos, slaap je te weinig en beleef je geen plezier. Je zou graag willen zeggen: “Ok, nu ga ik het allemaal anders doen. Ik ga meteen iets ondernemen.” Maar dat is nu juist het lastige, je hebt geen fut. Je twijfelt over jezelf of je weet zeker dat je plan gaat mislukken.  Wat kun je wel doen in zo’n geval?

Waarom psycho-educatie?

Als eerste kun je achtergrondinformatie zoeken over je psychische klachten. Een psycholoog kan je achtergrondinformatie geven over de oorsprong van klachten, en handvatten geven hoe ermee om te gaan. Er zijn uiteraard veel therapieën die helpen klachten, zoals cognitieve gedragstherapie en schematherapie. Toch helpt een informatiebijeenkomst soms al heel veel. In een groep of alleen krijg je voorlichting over jouw psychische klachten. Je leert bijvoorbeeld dat slapeloosheid veel voorkomt tijdens een depressie. Die informatie kan helpen om jouw klachten een plek te geven. Misschien accepteer je beter dat je urenlang wakker ligt: dat hoort nu eenmaal bij mijn depressie. Zo verschaf je jezelf iets meer ruimte om te ontspannen. Als je ook leert dat een depressie voor een deel erfelijk bepaald is, lucht dat wellicht op, aan je genen kun je niks doen.

Aan gedrag kun je wél wat doen, en ook hoe je met klachten omgaat. Ook daar krijg je tips en handvatten voor tijdens psycho-educatie. Door aandachtstekort en hyperactiviteit hebben mensen met ADHD bijvoorbeeld veel moeite met plannen en organiseren. Je krijgt dan bijvoorbeeld tips om het overzicht te bewaren over je financiën, of maakt samen met de psycholoog een stappenplan om een doel te bereiken.

Tot slot krijg je advies. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat bewegen helpt bij een depressie. Denk aan wandelen, fietsen of voetballen. Tijdens psycho-educatie krijg je uitleg over waarom dit werkt. Je leert hoe je beweging makkelijk kan integreren in je leven. Het kan rust geven om aan de slag te gaan met praktische tips. Je hoeft dan even niet te piekeren over je leven.

Psycho-educatie kan samengaan met therapie. Soms geeft een psycholoog tijdens de therapie voorlichting en advies. Daarnaast gaan jullie dan meer de diepte in middels bijvoorbeeld cognitieve gedragstherapie of schematherapie.

Psycho-educatie voor familie en vrienden

Psycho-educatie wordt soms ingezet voor familie en vrienden van een cliënt. Ouders, kinderen, broers, zussen en vrienden komen zo meer te weten over jouw situatie. Dat kan heel prettig zijn. De betrokkenen voelen zich bijvoorbeeld minder schuldig. Een psychische stoornis heeft allerlei oorzaken. Soms voelen vrienden en familieleden zich onterecht schuldig. Ze denken dat het aan hen ligt dat je psychische klachten hebt.

Door voorlichting leer je meer over de oorzaken van een psychische stoornis. Ook kan advies veel betekenen voor het dagelijks leven. Wanneer moet je je actief bemoeien met je naaste? Wanneer kun je iemand beter even met rust laten? Tijdens psycho-educatie krijg je antwoord op zulke vragen. Als naaste van iemand met psychische klachten vind je hier tips.

Bij welke stoornissen helpt psycho-educatie?

Psycho-educatie werd voor het eerst toegepast door de Amerikaanse psychiater Liberman. Hij paste het toe op familieleden van schizofreniepatiënten. De verzorging en hulp kostten veel energie voor hen. Ze kregen vaak te maken met een burn-out. Ook bleken bepaalde gedragingen van familieleden tot verergering van schizofrenie te leiden. Daarom werd psycho-educatie ingezet. Door voorlichting leerden familieleden meer over schizofrenie.

Tegenwoordig wordt psycho-educatie toegepast op heel veel klachten. In onderstaande situaties wordt het met name vaak gebruikt:

Ouderen zijn minder geneigd informatie op te zoeken, vooral niet via het internet. Zij verwachten meer voorlichting en advies van een arts, psycholoog of hulpverlener. Psycho-educatie biedt dan uitkomst. Ook bij familie van kinderen is psycho-educatie een behulpzaam middel. Het gedrag van kinderen wordt zo beter verklaarbaar. Als naaste van iemand met psychische klachten vind je hier tips hoe ermee om te gaan.

Psycholoog.nl