Naast de gelukkige en plezierige dingen, ervaart iedereen onaangename en ongelukkige dingen. Het maakt deel uit van het dagelijks leven. Meestal verdwijnen deze vervelende dingen ook uit je geheugen. Maar soms blijft er een traumatische ervaring in je hoofd hangen, die je niet kunt vergeten.  

Wanneer heb je een trauma? 

Wanneer een gebeurtenis zoveel indruk op je heeft gemaakt dat je het moeilijk een plek kan geven, kan het dat je een trauma hebt opgelopen. Na een vervelende gebeurtenis krijg je te maken met verschillende emoties zoals, verdriet, angst, hulpeloosheid, schuld en/of woede. Dit is logisch, en vaak verdwijnen die gevoelens vanzelf. Maar als dat niet gebeurt en je blijft lijden, kan het zijn dat er sprake is van een trauma.  

Hoe lang duurt een trauma? 

De tijd die iemand nodig heeft om met een trauma om te gaan verschilt sterk per persoon. Bij een eenvoudige trauma heb je minimaal een tot drie maanden last. Als je vaak in aanraking bent gekomen met de trigger en er gebeurt niets, zal je lichaam beseffen dat er geen echt gevaar is bij de trigger. De ‘gevaar’ reacties nemen af evenals de klachten die hierbij komen kijken. Als dat niet het geval is, en je blijft voor een langere tijd de klachten aanhouden, kan het zich ontwikkelen tot een posttraumatische stressstoornis (PTSS). 

Symptomen van trauma/PTSS 

Klachten door trauma's kunnen worden onderverdeeld in vier soorten: 

  • Herbeleving: Herinneringen aan traumatische gebeurtenissen kunnen nooit worden gewist. Je hebt er even geen last van en denkt er amper aan (terug). Maar er kan iets gebeuren waardoor je gedachten teruggaan naar de gebeurtenissen van die tijd. Zo kan het horen van een bepaald geluid bijvoorbeeld geassocieerd worden met een geluid van de traumatische ervaring. 
  • Negatieve gedachten, emotieloos: Je kunt een belangrijk gedeelte van je trauma niet herinneren. Je interesse in (oude) waardevolle bezigheden is aanzienlijk afgenomen. Je gevoelens voor jezelf en anderen worden vlak en je voelt je minder verbonden.
  • Prikkelbaarheid of hyperactivatie: dit kan zich uiten als moeite met in slaap komen en doorslapen, prikkelbaarheid, woede-uitbarstingen, concentratieproblemen, overmatige alertheid of stress.
  • Vermijdingsreactie: het vermijden van gedachten, gevoelens of situaties. Dit kan bijvoorbeeld door activiteiten, mensen en plaatsen te vermijden die de herinneringen aan een trauma opwekken.  

Naast deze vier klachten zijn er nog meer belangrijke kenmerken: 

  • Slaapstoornissen 
  • Angst 
  • Schuldgevoel 
  • Machteloosheid 
  • Gevoel van vervreemding 
  • Emotionele vervlakking 

Als deze klachten langer dan een maand aanhouden, kan er sprake zijn van een Post Traumatische Stressstoornis (PTSS) of psychotrauma. 

Naast de hierboven beschreven klachten kunnen na een traumatische gebeurtenis nog andere klachten en stoornissen optreden. Denk hierbij aan een depressieve stoornis, een angst- of dwangstoornis, maar ook verslavingsproblematieken. Daarnaast kunnen klachten als schaamte, moeite met concentreren, overdreven pankiekaanvallen of schrikreacties, eetproblemen, stemmingswisselingen, een laag zelfbeeld en zelfbeschadiging voorkomen. 

Behandelingen  

Een traumabehandeling helpt jou als het zelf niet lukt om een heftige gebeurtenis een plek te geven. Je hoeft zelf dus niet rond te blijven lopen met de gevolgen van een trauma. Er zijn verschillende soorten traumabehandelingen en –technieken: 

Wil je hier meer over weten of ben je op zoek naar een psycholoog? Het team van Psycholoog.nl helpt je graag verder! Neem vrijblijvend contact op met ons aanmeldteam of plan een gratis adviesgesprek in.  

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht. 

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Wat is de impact van een miskraam op mentale gezondheid?

(14-5-2024)

Ontdek hoe een miskraam meer is dan een fysieke gebeurtenis en de diepgaande impact ervan op de mentale gezondheid. Lees verder

7 tips bij rouw en verlies

(6-5-2024)

Rouw is een complex en vaak langdurig proces. In deze blog lees je een aantal tips die je hier wellicht bij kunnen helpen. Lees verder

Wat is ReAttach?

(16-4-2024)

Lees in deze blog meer over de ReAttach methode en hoe het kan helpen bij mentale klachten. Lees verder

Hoe kan je muziek gebruiken om je mentale welzijn te verbeteren?

(12-4-2024)

Lees in deze blog meer over hoe muziek jouw hersenen beïnvloedt en hoe je dit kan toepassen in je dagelijks leven! Lees verder